’n vreemde vraag ter introductie. En dit wordt dan ook een vreemd verhaaltje. Dan weet je alvast wat je kunt verwachten. De vraag kwam bij mij boven tijdens een -overigens ontzettend boeiende- lezing die ik onlangs bijwoonde over permanent leren (daarover wellicht een volgend blog). De inleider vroeg bij aanvang, zoals dat vaak gebeurt, naar onze verwachtingen. Al peinzend over een passend antwoord realiseerde ik mij dat het een logische vraag lijkt, maar dat de waarde daarvan twijfelachtig is. Wat is een verwachting waard?
Ga ik gedurende die lezing op zoek naar de invulling van mijn verwachtingen? En als daaraan dan niet wordt voldaan? Wat betekent dit dan? En essentiëler nog …… wat héb ik aan die wetenschap? Wat heb ik eraan als ik besef/weet/mij realiseer dat niet aan mijn verwachtingen werd voldaan?
Tijdens het korte en obligate rondje waarin eenieder zijn verwachtingen probeert te verwoorden geven enkelen aan dat zij niets verwachten. Zo gaf manager Peter geruststellend aan dat hij “met een open mind instapt” en dat “ik het allemaal over mij heen laat komen”. Johan sloot zich daar volmondig bij aan “ik zie wel wat er gebeurt en laat mij verrassen”.
Ik probeerde mij heel snel voor te stellen hoe het is om niets te verwachten. Dat lukte mij niet want al snel schoten mijn gedachten alle kanten op en zag ik allerlei scenario’s (hoop?) voorbij komen. Mag ik dát allemaal verwachten? Is dat niet wat veel van het goede? Wanneer verwacht ik eigenlijk genoeg?
Niets verwachten lijkt mij schier onmogelijk. En bij deze een oproep aan iedereen om dit ‘ns te proberen; niets verwachten. Ik hoor graag hoe het jullie vergaat (al verwacht ik hier niet veel van).
Terugdenkend aan de vele momenten waarop met verwachtingen wordt gespeeld herinner ik mij tevens het evaluatie-rondje, na afloop van deze bijeenkomst.
En geloof ’t of niet …….. zowel Peter als Johan gaven aan dat de lezing ’n beetje tegenviel. Hadden ze misschien te hoge verwachtingen?